Een videoproductie maken: zo werkt dat

Hoge kwaliteit, creativiteit, inlevingsvermogen en helderheid. Het is een greep uit de ingrediënten voor een goede samenwerking en succesvolle video. Een videoproductie maken doe je namelijk niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Om je vast een beeld te geven van onze mogelijke samenwerking, vertel ik je hier vast iets over het proces.

1. De kennismaking

De kennismaking met een klant is wat mij betreft één van de belangrijkste momenten in het proces. Hier neem ik dan ook ruim de tijd voor. Alles komt aan bod. De boodschap en het gevoel dat overgebracht moet worden, maar ook de plek waar de video gebruikt gaat worden zijn van belang.

2. Inspiratie en ideeën

De eerste ideeën ontstaan natuurlijk al tijdens de kennismaking. Maar voor ik ze echt ga uitwerken doe ik nog wat extra inspiratie op. Die inspiratie kan overal vandaan komen: uit hedendaagse situaties, materialen, mensen of andere video’s en films.

3. Het script en storyboard

Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan. Ik begin met het schrijven van het script en het uitwerken van het storyboard. Hierin zie je hoe de video er uiteindelijk uit gaat zien. Dat wil zeggen, voor zover ik dat op dit moment in het proces weet. Er kan ter plekke natuurlijk nog wat veranderen.

4. Op zoek naar een locatie

Een belangrijk onderdeel van een video is de locatie. Een bosrijke omgeving of drukke winkelstraat? In een kantoorpand of bij iemand thuis? Wat past bij het verhaal van de video en – niet onbelangrijk – hoe is de belichting? In overleg met de klant bezoek ik verschillende locaties om zo de beste te vinden.

5. De draaidag

Zodra het script, storyboard en de locatie goedgekeurd zijn door de klant, kan ik beginnen met filmen. Soms doe ik dat alleen, soms neem ik een geluidsman mee of iemand voor het licht. Dat hangt af van wat de video en de locatie nodig hebben. De klant is zelf ook aanwezig, zodat we ter plekke dingen kunnen overleggen.

6. Monteren

Als alle beelden gefilmd zijn – dit kan in een dag, maar soms ben ik ook een week of langer bezig – kruip ik achter m’n computer. Hier bekijk ik de ruwe beelden, selecteer ik de beste en begin ik aan de montage. Zo zorg ik bijvoorbeeld dat alle beelden in een logische volgorde en op een mooie manier achter elkaar staan, voeg ik eventueel animaties of speciale effecten toe.

7. Color correction & color grading

Dan is het tijd om het beeld te verbeteren. Waar nodig pas ik de kleur aan met color correction. Kleuren en licht kunnen namelijk van elkaar verschillen door het gebruik van verschillende lenzen. Door middel van color grading verander ik de kleuren, ik verbeter de kleurtonen en kleursterkte. Zo krijgt het beeld een nieuwe of betere kleurtoon. Er komt een soort filter overheen, waardoor de video een andere sfeer krijgt. Dit kost veel tijd, maar de video ziet er kwalitatief een stuk beter uit.

8. Sound design

Het beeld is nu helemaal goed, maar dan zijn we er nog niet. Bij een video hoort namelijk ook geluid. Zo komt een video echt tot leven. Denk hierbij aan subtiele geluiden van een optrekkende auto of de wind die door de bomen raast, maar ook gesprekken tussen mensen of muziek.

9. Feedback

De eerste versie van de video is nu af: tijd voor feedback. De klant krijgt altijd uitgebreid de tijd om feedback te geven op de gemaakte video. Zo weet ik zeker dat ik het meest perfecte eindresultaat kan leveren.

10. Publicatie

Na verwerking van de feedback is het tijd voor het belangrijkste moment van het proces: de publicatie! De video is nu klaar om getoond te worden aan een groot publiek. Spannend!

Eigen projecten

Naast videoproducties in opdracht, werk ik ook aan mijn eigen projecten. Het proces gaat dan iets anders in z’n werk. Een eigen project ontstaat uit een idee. Dat kan eigenlijk overal vandaan komen, op ieder moment van de dag. Dit werk ik uit op papier en probeer ik vast uit met mijn camera. Om te zien of het in de praktijk net zo mooi is als in m’n hoofd.

Vervolgens werk ik het verder uit op papier en maak ik ook hier een script en storyboard. Verder verloopt het proces eigenlijk gelijk: filmen, monteren en publiceren. En in spanning wachten op de reacties natuurlijk.

Wil jij ook een creatieve, professionele video? Neem contact op.

Wil jij ook een creatieve, professionele video?